Waar kan ik me aansluiten om te voldoen aan de Wkkgz?

Laatste update 4 mei 2021 om 10:21

Om te voldoen aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) kun je je aansluiten bij SoloPartners. Echter is de term ‘voldoen aan de Wkkgz’, ‘aansluiten bij de Wkkgz’ of een ‘Wkkgz-proof pakket’ niet gepast. Het is niet zo dat je je ergens kan aansluiten en zo voldoet aan deze wetgeving. Je dient zelf ook één en ander te doen om te kunnen voldoen aan deze wetgeving.

Wij bieden je een tweetal pakketten welke je ondersteunen om te kunnen voldoen aan de eisen van wet- en regelgeving. Het basispakket waarin een onderdeel van de eisen vanuit de Wkkgz wordt gedekt. Als je lid wordt van ons basispakket dan ben je in het bezit van een aansluiting bij een externe klachtenregeling, dit is één van de eisen van de Wkkgz. Ons kwaliteitspakket is gericht op meerdere eisen die gesteld worden vanuit de Wkkgz, Algemene Verordening Gegevensbescherming(AVG) en Belastingdienst.

Heb jij gekozen voor ons kwaliteitspakket? Dan is het alsnog niet zo dat jij aan alle eisen voldoet. Om je een voorbeeld te geven; je dient klachten en incidenten te registreren. Een andere partij dan jijzelf kan natuurlijk niet weten wanneer een incident of klacht plaats vind en hoe deze is verlopen, dit dien je dus echt zelf te registreren. Indien er zich een incident voordoet ben je verplicht om de cliënt in te lichten over de mogelijkheden om de gevolgen van het incident weg te nemen of te beperken. Hoe je dit organiseert dien je in je registratie te zetten. Hoe verbeter jij jezelf? Dit is niet iets voor in een zorgdossier maar onderdeel van je kwaliteitssysteem. Bij overlijden geldt er een informatieverplichting naar de nabestaanden van de cliënt. Zorg er dus voor dat je je zorgdossiers goed op orde hebt en deze ook consequent bijhoudt.

Ook is het verplicht dat jij de professionele standaarden volgt en reflecteert op je eigen handelen met behulp van je collega’s. Je moet beschikken over een geldige VOG en je moet weten met wie je samenwerkt (vergewisplicht). Verder heb je een meldingsplicht en moet je voldoen aan de wet AVG. Wij kunnen je ondersteunen in al deze eisen. Heb je hier vragen over? Neem contact met ons op. 

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket