Het gemiddelde profiel van een zzp’er in de zorg

Bericht geplaatst 18 december 2018 om 10:15

De groeiende groep zzp’ers in de zorg staat steeds meer in de belangstelling. De zzp’ers zijn tevreden met hun keuze om zelf te ondernemen echter vinden werkgevers dit nog lastig. Beeldvorming volop dus, maar wie is die zzp’er in de zorg nu gemiddeld genomen? Wij schetsen een beeld aan de hand van de ruim 1000 respondenten die onze enquête hebben ingevuld. 

Benieuwd naar het vorige artikel waar we ingaan op de resultaten van onze enquête? Klik hier.

Ervaren professional

Professionals maken op steeds jongere leeftijd de stap naar een zelfstandige onderneming en de gemiddelde leeftijd daalt dan ook snel merken we. De gemiddelde leeftijd van de zelfstandige zorgprofessional is dit jaar 47 jaar. In 2015 was dat nog 53 jaar.
Uit onze enquête kwam naar voren dat we te maken hebben met ervaren professionals in de zorg. 70 % van de respondenten gaven aan meer dan 10 jaar in het bezit te zijn van zijn of haar diploma’s. Ervaren professionals in de zorg dus, maar wat is nou het niveau van deze zzp’ers in de zorg? De grootste groep is niveau 3 opgeleid. 45 % van de respondenten is niveau 4 of hoger opgeleid. Dit is in verhouding met vorig jaar niet veranderd.

Jonge ondernemer

Gemiddeld genomen bestaat de onderneming van de zorgprofessional 5 jaar, wat vorig jaar nog ruim 6 jaar was. Deze daling bevestigt onze eerdere conclusie dat de laatste vijf jaar de groep zzp’ers in de zorg enorm is gegroeid. De respondenten geven het zelfstandig ondernemen een cijfer van 8,5 uit 10. Daarmee kunnen we wel stellen dat het de zzp’ers goed bevalt. Zeker als we dit vergelijken met de magere 6 die gemiddeld wordt gegeven aan het laatste dienstverband.
Belangrijk is dat je als ondernemer op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. De zzp’ers leunen vooral (85%) op elkaar voor informatievoorziening over het ondernemerschap. Daarnaast komen zij aan informatie door social media (55%) en branche-, beroeps- en bemiddelende organisaties (alles 50%) te volgen.

Netwerken

De zzp’ers in de zorg geven aan dat zij graag samen werken met andere zelfstandigen. Zzp’ers hebben vaak een eigen netwerk wat bestaat uit ruim 14 zorgprofessionals. Precies 30% van de ondervraagden vormt zo’n actief netwerk met andere zzp’ers dat zij ook als een samenwerkingsverband naar buiten treden. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan voortdurend opdrachten aangereikt te krijgen vanuit het netwerk. Gemiddeld genomen staan zzp’ers bij 2 (bemiddelings)bureaus ingeschreven.

Niet meer terug

Een pittige conclusie van vorig jaar hebben we ook dit jaar opnieuw getoetst. Zou je terug gaan in een dienstverband als je geen zzp’er in de zorg meer zou kunnen zijn? Vorig jaar gaf 60% van de ondervraagden aan de zorg te verlaten als het zzp’er zijn niet meer zou kunnen. Dit jaar blijft de teller op ruim 55% steken, nog steeds een enorm percentage. We zien hiermee definitief bevestigd dat het zzp’er zijn niet alleen erg goed bevalt, maar de associatie met een dienstverband gemiddeld genomen vrij negatief is. Wat ons betreft een belangrijk signaal voor werkgevers. Immers, de ondervraagden van deze enquête waren voor het zelfstandig ondernemerschap actief binnen een dienstverband.

Een reactie van een respondent:

“Eigenlijk bevalt het mij heel goed, ik kan zelf met de zorgvrager beslissen wat en hoe we de zorg inzetten. Je wordt gewaardeerd en dat werkt heel prettig i.p.v. vaak het negatieve binnen een organisatie. Ook het zelf mijn tijd en dagen in kunnen vullen vind ik super fijn. Dit omdat ik ziek ben en niet in staat ben veel uren achter elkaar te maken. Hier kon binnen de instelling waar ik werkte nooit rekening mee gehouden worden en nu kan dat wel. Natuurlijk heb ik ook wel eens tegenslagen gehad zoals een lastige klant, een klant die niet wilde betalen of daar heel erg moeilijk over deed, dat is even vervelend maar ook daar kan je lessen uit leren. En ik leer nog steeds bij en dat vind ik ook erg leuk.”

Investeren in jezelf

Zzp’ers in de zorg werken aan de kwaliteit van hun eigen praktijk. 94% investeert in bijscholing en ruim 70% doet dat structureel meerdere dagen per jaar. 65% van de ondervraagden investeert in duurzaam vervoer en kleding. En ruim de helft investeert in een website en logo. Vooral zorginhoudelijke scholingen komen als favoriet omhoog. Niet alle zzp’ers ervaren het administratieve gedeelte als prettig of vinden het fijn om er zeker van te zijn dat dit juist gebeurd. Ruim 50% van de respondenten gaven aan hun administratie uit te besteden. Dat is 1 op de 2 zorgprofessionals!

Samengevat

De zzp’er in de zorg is een ervaren zorgprofessional en relatief een jonge zorgondernemer. Het vak is dan ook niet hetgeen de nieuwe werkelijkheid van zzp’er zijn met zich meebrengt. Het is vooral de rol als zorgaanbieder en ondernemer die nieuw zijn voor zzp’ers in de zorg. Ondanks die nieuwe elementen bevalt het zzp’er zijn bijzonder goed en is de stap terug in een dienstverband niet aan de orde.

Binnenkort meer uitkomsten van ons onderzoek en dan met name over het element Wkkgz – de kwaliteitseisen voor zorgaanbieders. We zijn actief bezig met jouw positionering. Steun je ons? Sluit je dan aan >>

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket