Nieuws

IGZ controleert op naleving Wkkgz

vrijdag 22 januari 2016    Dit artikel delen

Vanaf 1 januari 2016 controleert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) of we de Wkkgz naleven. Dat doen ze om de zorgaanbieder te stimuleren tot het leveren van goede zorg. Ze beginnen met het uitvoeren van toezicht op de ontvangen meldingen van misstanden. Want daardoor krijgen ze een beter beeld van de risico’s. Wat betekent dat voor jou?IGZ - Solopartners

Verplicht om calamiteiten te melden bij de IGZ

In de Wkkgz is vastgelegd dat ‘u calamiteiten onverwijld moet melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg’. Maar wat zijn nou precies die calamiteiten? Hieronder staan ze op een rij.

  • De cliënt overlijdt tijdens of na de behandeling plotseling.
  • Hij raakt tijdens of na de behandeling ernstig gewond.
  • De cliënt raakt tijdens of na de behandeling blijvend invalide.

Gebeurt je dit tijdens een de behandeling? Dan moet je dat binnen drie werkdagen melden aan de inspectie. Je kunt daarvoor het digitaal formulier voor verplichte meldingen gebruiken. Doe je dat niet? Dan loop je het risico op een bestuurlijke boete van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Twijfel je? Meld het dan toch.

Duik in het verleden

Van alle zzp’ers in de zorg is vastgelegd bij wie ze werken of gewerkt hebben. Wist je dat cliënten, zorginstellingen of zzp’ers, die andere zorgverleners voor ze laten werken, dat verleden ook kunnen zien? Sterker: ze zijn verplicht om dat na te gaan. De zogenoemde vergewisplicht geldt als je van plan bent om een nieuwe zorgverlener aan te trekken. Het arbeidsverleden kan op 5 manieren worden gecheckt.

  • Bekijk het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn.
  • Doe navraag bij eerdere werkgevers.
  • Raadpleeg het BIG-register.
  • Doe navraag bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
  • Vraag een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Voor instellingen die zorg uit de Wet langdurig zorg (Wlz) verlenen en instellingen die geestelijke gezondheidszorg verlenen, onder de zorgverzekering valt en waar cliënten blijven overnachten is dat zelfs verplicht.
Dit artikel delen