Kraamverzorgers: wijs op alternatieve behandeling tijdens en na bevalling

Bericht geplaatst 6 maart 2017 om 08:56

Veel lichamelijke problemen van baby’s zijn het gevolg van een moeizame bevalling. Ze hebben baat bij kinderyoga, net zoals moeders enorm veel baat hebben bij zwangerschapsyoga. Daarom geeft Simone van Berkel-Stam van yogastudio De Berk de volgende tip aan kraamverzorgers: wijs ouders eens op alternatieve behandeling tijdens én na de bevalling.

Simone heeft jarenlang in de kraamverzorging gewerkt. Sinds 2003 werkt de zzp’er uit Vlaardingen als kinder- en zwangerschapsyogadocent en als regenesis-therapeut. Ze behandelt nu kinderen en volwassenen die problemen hebben die ontstaan zijn tijdens de bevalling.

Overcompenseren

Ze ontdekte de afgelopen jaren een verband tussen bevallingen en lichamelijke klachten van baby’s: “Tijdens de geboorte kan een kindje een flinke tik krijgen, waardoor het zenuwstelsel al overwerkt is tijdens de geboorte. Het kindje gaat vervolgens overcompenseren: het heeft moeite om te ontspannen in een foetushouding en wordt het liefst op de arm gedragen. Maar ook klachten als buikkrampjes en moeite hebben met de borst pakken, kunnen optreden.”

Behandelen met regenesis of holistic pulsing

Door een kind te behandelen met bijvoorbeeld regenesis- of holistic pulsing-therapie, voorkom je deze kwaaltjes, die soms wel jarenlang kunnen blijven sluimeren. “Dit soort therapie activeert het lichaam om in een optimale positie te komen door het helend vermogen aan te spreken.”

‘Ander kind’

Na drie behandelingen heb je al een ander kind in huis, legt Simone uit. “Een poosje geleden behandelde ik een meisje van twee jaar. Ze was zes weken te vroeg geboren. Haar moeder was ook aanwezig en begon te huilen toen ze voelde dat het meisje helemaal ontspande. Wat bleek? De moeder voelde zich schuldig omdat het kindje te vroeg was geboren. Op dat moment denk ik: hoe gaan we dit gevoel omdraaien, zodat beiden weer kunnen genieten?”

Zwangerschapsyoga

Kraamverzorgers zouden volgens Simone wat vaker mogen wijzen op dit soort behandelingen. Niet alleen goed voor het kind, maar ook voor de moeder. “Denk ook aan zwangerschapsyoga”, vervolgt Simone. “Zo leren dames hoe ze kunnen ontspannen tijdens de bevalling, ondanks dat ze pijn hebben. Angst blokkeert je lichaam: dan zorg je er onbewust voor dat je moeizame weeën krijgt.”

‘Kijk verder dan je neus lang is’

Ze wil dus een oproep doen aan alle kraamverzorgers: “Je bent het eerste aanspreekpunt voor ouders. Kijk verder dan je neus lang is en adviseer eens een alternatieve behandeling. Door bijvoorbeeld regenesis-therapie kun je veel ontwikkelingsproblemen voorkomen.”

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket