Wet DBA

Bericht geplaatst 10 september 2021 om 09:50

Het uitstel van de handhaving op de Wet DBA zou aflopen op 1 oktober 2021. Er is echter nog te veel onduidelijk over de vraag wanneer er nou sprake is van een dienstbetrekking. Daardoor is het dus nog niet mogelijk om de handhaving te hervatten. Omdat de aanpassing en ingebruikneming van de webmodule diverse politieke keuzes verlangt, heeft het demissionaire kabinet besloten die keuzes over te laten aan het volgende kabinet.

Geen controle maar blijf alert

Dit betekent voor jou als zzp’er in de zorg dat de belastingdienst voorlopig niet actief de overeenkomsten gaat controleren. Voor nu lopen jij en je opdrachtgever niet het risico dat de overeenkomst wordt aangemerkt als arbeidsovereenkomst. Dit kan op een later moment echter alsnog aan de hand zijn. Ze controleren namelijk wel wanneer er sprake is van fraude. Zorg dus dat je je bij elke opdracht opnieuw bewust bent van de verhouding tussen jou en de opdrachtgever. Zorg dat er duidelijk in de overeenkomst beschreven staat wie welke verantwoordelijkheid heeft.

Webmodule – Wet DBA

De webmodule verschaft duidelijkheid in concrete situaties en geeft antwoord op de vraag of er een zzp-overeenkomst mag worden aangeboden. De webmodule bevindt zich echter nog in de pilotfase. Eerst moeten ze de webmodule nog evalueren en aanpassen. Na deze aanpassingen en evaluatie kan de webmodule pas in gebruik genomen worden.

De modelovereenkomsten die ingezet werden vanuit de wet DBA geven geen garantie meer. De belastingdienst beoordeelt de feitelijke situatie. Omdat er geen duidelijke regels zijn voor het inzetten van zzp’ers, is het iedere keer afwachten tot welk oordeel de Belastingdienst komt. Dat heeft geleid tot ernstige protesten vanuit het bedrijfsleven. Uiteindelijk hebben ze de handhavingsactiviteiten en het ontwikkelen van een webmodule opgeschort. Meer informatie over de Wet DBA vind je in ons artikel Update wet DBA: uitstel. Minimum tarief bekend, veel onduidelijkheid.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket