Download onze Whitepaper
Wil jij gaan starten als zzp’er in de zorg of ben je al een tijdje ondernemer en wil je nog eens kijken of je alles op orde hebt? Download dan onze gratis whitepaper.
DownloadBericht geplaatst 14 juni 2019 om 11:38
Rond 1 april 2019 hebben zorgverzekeraars de hoofdlijnen van hun inkoopbeleid voor 2020 bekend gemaakt. Zo ook voor de wijkverpleging. Onze partner Eldermans – Geerts heeft in opdracht van SoloPartners het inkoopbeleid van de vier grootste zorgverzekeraars voor onze kwaliteitsleden samengevat. Dit overzicht geeft een goed beeld van de hoogtepunten van het zorginkoopbeleid voor zzp’ers binnen de wijkverpleging, zodat jij kunt bepalen of je in aanmerking komt voor een eigen contract en of je hierop in wil gaan.
We schreven eerder over het inkoopbeleid van zorgverzekeraars. Dat deden we hier. Alhoewel de mogelijkheid tot een eigen contract voor zzp’ers in de zorg zeer beperkt is, hebben we er toch voor gekozen om uiteen te zetten welke zorgverzekeraar waartoe besloten heeft. In dit artikel lees je de samenvatting van het inkoopbeleid van zorgverzekeraar Menzis. Met het plaatsen van deze informatie is dit voor leden en niet leden inzichtelijk.
Wil je alle samenvattingen lezen? Als lid van het kwaliteitspakket van SoloPartners heb jij ook toegang tot de samenvattingen van zorgverzekeraars CZ, VGZ en Zilveren Kruis. Log hier in om verder te lezen en de volledige PDF te downloaden.
Zorgverzekeraar Menzis stelt een aantal eisen waar jij aan moet voldoen als je als zzp’er in het jaar 2020 gecontracteerd wil kunnen werken. Wij beginnen dit stuk met een overzicht van de – volgens ons – belangrijkste eisen die zorgverzekeraar Menzis stelt aan zzp’ers in 2020. Daarna zullen er bepaalde punten worden uitgelicht, worden opmerkelijke eisen voor nieuwe zorgaanbieders genoemd, wordt de planning van contractering weergegeven en sluiten we af met een aantal belangrijke aandachtspunten.
Hieronder een lijst met de eisen die Menzis stelt aan zzp’ers die een eigen contract willen.
In het inkoopbeleid staan voorwaarden en beleidsrichtingen van de verzekeraar, waar je rekening mee moet houden om een afweging te kunnen maken of een contract bij je past en je een contract al dan niet zou willen tekenen. Denk bijvoorbeeld aan het handhaven van een cessieverbod. Dat is zo’n voorwaarde die relevant kan zijn: indien je het niet praktisch vindt om de nota naar de cliënt toe te sturen, kan het cessieverbod meespelen in je afweging om een contract aan te gaan. Dergelijke voorwaarden en beleidsstandpunten van Menzis zijn op de volgende pagina opgenomen. Cessieverbod en machtigingsvereisten vanaf 2019 worden voortgezet in 2020.
Zzp’ers die in 2019 géén overeenkomst hebben met Menzis of die in 2018 en/of 2019 wel een overeenkomst hadden, maar niet voor Menzis-verzekerden hebben gedeclareerd zijn ´nieuwe zorgaanbieders’. Deze nieuwe aanbieders kunnen éénmaal per jaar een overeenkomst aanvragen; dat kan gedurende het gehele jaar. Word je afgewezen? Dan kan je een aanvraag niet voor datzelfde contractjaar invullen maar voor het jaar opvolgend.
De aanvraag voor 2020 dient uiterlijk 15 juni 2019 ingediend te zijn. Uiterlijk 12 november 2019 mag de overeenkomst getekend worden tussen de zorgverlener en zorgverzekeraar anders gaat de overeenkomst niet van start op 1 januari 2020. Ben je te laat met het ondertekenen van de overeenkomst? Dan treedt de overeenkomst in werking op de eerste dag van het volgende kwartaal.
Elk jaar passeren dezelfde onderdelen de revue; beginnend met de publicatie door Menzis met daarin het inkoopbeleid en eindigt met een publicatie gecontracteerde zorgaanbod op Zorgvinder. Alle onderdelen met data hebben wij hieronder in een overzicht geplaatst voor je.
Het inkoopbeleid geeft expliciet aan dat Menzis in 2020 de inzet van ‘doelmatige zorg’ monitort. Dat kan erop duiden dat in 2020 opnieuw materiële en formele controles zullen worden uitgevoerd. Wat doelmatige zorg is, is niet in het inkoopbeleid uitgewerkt. Wel geeft Menzis aan dat zij verwacht dat:
• de wijkverpleegkundige kritisch kijkt naar mogelijkheden voor preventie en (mantelzorg);
• de wijkverpleegkundige tijdig intervenieert indien zorg vanuit de Wmo ingezet kan worden;
• de wijkverpleegkundige de klant toe leidt naar een Wlz-indicatie indien die meer passend is.
Het inkoopbeleid geeft aan dat zorgaanbieders die bezwaren hebben tegen de inhoud van het inkoopbeleid, opmerkingen en/of vragen uiterlijk 20 juli 2019 schriftelijk kenbaar moeten maken aan Menzis via het online contactformulier. Indien dat niet gebeurt kan de zorgaanbieder, zo is in het inkoopbeleid vermeld, geen beroep meer doen op onjuistheden in het inkoopbeleid en heeft de zorgaanbieder zijn rechten verwerkt om daarop enige aanspraak te baseren. Het is nog onduidelijk wat de exacte (juridische) consequenties zijn indien de zorgaanbieder geen bezwaar heeft gemaakt.
Benieuwd naar het inkoopbeleid voor wijkverpleegkundigen bij CZ, VGZ en Zilveren Kruis? Als je lid bent van ons kwaliteitspakket vind je dit document in de eigen online omgeving onder het kopje ‘Documenten’. Ben je nog geen lid van ons kwaliteitspakket?
Upgrade dan hier!
SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.
Word direct lid Meer infoRuim 89% van de huidige respondenten geven aan vanuit loondienst gestart te zijn. 56% daarvan geeft aan nooit meer terug te willen keren en zelfs uit de zorg te gaan. Hoe zit het met jou?