aanmerking vaccinatie zzp

Bericht geplaatst 11 januari 2021 om 10:24

Afgelopen week stroomden de vragen over het vaccineren binnen. Veel zzp’ers stelden ons vragen over wanneer jij als zzp’er in aanmerking komt voor vaccinatie. Bovenop ons artikel van vorige week, gaan we deze week in op de laatste stand van zaken. Daarnaast herhalen we een aantal zaken die van belang zijn.

Vaccinatie afspraken voor eerste ronde zitten vol

Inmiddels zijn de 408.000 prikmomenten die beschikbaar zijn volgepland. De bereidheid om je te laten vaccineren is groot. Met twee prikmomenten per medewerker, waaronder de zzp’er in de zorg, betekent dat er straks 204.000 gevaccineerde zorgverleners zijn in de acute zorg en verpleeghuizen. Nieuwe afspraken kunnen pas weer gemaakt worden als zeker is dat er nieuwe vaccins komen. Op dat moment zijn nog steeds de verpleeghuizen en dus mogelijk hun bewoners aan de beurt. Dit is frustrerend voor zorgverleners in andere sectoren, die zich nu alvast zouden willen laten inenten.

Samengevat: jouw behoefte om je te laten vaccineren is mogelijk groot, maar het aantal beschikbare vaccins bepaalt wanneer je aan de beurt bent.

Vaccins zijn niet altijd leverbaar

Als je deze nieuwe vaccinatie-flowchart (versie 13 januari) ziet, dan wordt vrij helder welke sectoren wanneer aan de beurt zijn. Ongeveer aan de beurt zijn, want het opschalen van het vaccineren hangt af van het aantal beschikbare vaccins. In totaal heeft Nederland ruim 60 miljoen doses besteld, verdeeld over zes vaccins. De overheid koos hiervoor om in ieder geval zeker te weten dat er een werkend vaccin beschikbaar zou zijn uiteindelijk. Nu blijkt dat de vaccins werken, maar niet alle vaccins op tijd worden geleverd. Het zou dus kunnen dat de planning van het aantal beschikbare vaccins te optimistisch is.

Samengevat: het aantal vaccins is beperkt en het tijdstip van vaccinatie hangt af van welke zorg je levert. Dit kan tot gevolg hebben dat je geduld moet hebben voordat je in aanmerking komt.

De volgorde van vaccineren kan veranderen

Hadden we vorige week nog de situatie dat de acute zorg in ziekenhuizen toch gevaccineerd zouden worden, afgelopen week is er besloten om toch ook verpleeghuisbewoners het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty) toe te dienen. Met een beperkte hoeveelheid vaccins zou dat de tijd waarop zorgverleners moeten wachten op een vaccin kunnen verlengen. De Gezondheidsraad adviseerde al eerder om ouderen het Pfizer/BioNTech vaccin toe te dienen. Het blijkt namelijk boven verwachting goed te werken bij 60-plussers (werkzaamheid van boven de 90%). Dat betekent dat de werkzaamheid van het vaccin niet afneemt op hoge leeftijd, wat bij veel vaccins wel het geval is. Het inenten van bewoners van verpleeghuizen zou de druk op de zorg kunnen verlichten. Doordat bewoners nu ook in de volgorde geplaatst zijn, klopt die vaccinatie-flowchart niet meer precies.

Samengevat: de wachttijd van het vaccin hangt af van de volgorde waarop er gevaccineerd wordt, maar die volgorde lijkt niet vast te staan.

Wanneer en hoe krijg je een vaccin als je eigen cliënten hebt?

We kregen afgelopen week ook veel vragen van ‘solistisch werkenden’, oftewel zzp’ers in de zorg met eigen cliënten. De groep zorgverleners met eigen cliënten valt onder de sector ‘extramuraal’ en die staat als derde op de lijst. Het is dus nog wachten voor thuiszorgorganisaties, ambulant begeleiders en solistisch werkenden in de thuiszorg voordat zij in aanmerking komen voor een vaccin. Ook weten we nog niet hóe de route voor jou als solist precies loopt, simpelweg omdat hier nog niet over besloten is. Wat we wel zeker weten is dat jij op de radar staat van het ministerie. Daar zorgen we voor. Er komt straks voor jou een route naar een vaccin en hoe die route gaat lopen lees je op onze website.

Samengevat: solistisch werkenden met eigen cliënten moeten wachten op het vaccin én op de route naar het vaccin. Wij houden je op de hoogte.

Wat mag je van ons verwachten?

Van ons mag je verwachten dat we je up-to-date houden met informatie. Daarnaast zijn we aangesloten bij het overleg met het ministerie over hoe zzp’ers in de zorg onderdeel uitmaken van het vaccinatie programma. We zijn tevreden over het feit dat zzp’ers die werken voor verpleeghuizen via een uitnodigingsbrief terecht kunnen bij de GGD. Er wordt geen verschil gemaakt tussen zzp’ers en eigen medewerkers en zo hoort het ook. Zzp’ers die eigen cliënten hebben, tasten nog in het duister over hoe de route naar het vaccin zal gaan lopen. Wij onderhouden nauw contact met het ministerie en zodra we wat weten lees je dat op onze website. Tot die tijd vragen we jou, net als bij jouw collega’s in loondienst, om geduld.

Verder lezen?

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket