Bewerkt voedsel uit de nieuwe ‘Schijf van Vijf’ geschrapt

Bericht geplaatst 22 september 2016 om 20:19

Dit jaar presenteerde het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf. Het is de richtlijn voor gezond eten dat ook nog eens lekker en veilig is. Ook voor je cliënten. Niks mis mee om ze zo nu en dan een advies te geven over wat wel en niet goed is voor ze. Nieuw in de ‘Schijf van Vijf’ is de grotere aandacht voor groenten, peulvruchten, thee en noten. Opvallend is dat bewerkt voedsel compleet geschrapt is uit de schijf.

Bewerkt voedsel uit Schijf van Vijf

Dat is een bewuste keuze van het Voedingscentrum. Voortaan staan er namelijk alleen nog maar producten in de ‘Schijf van Vijf’ die de meeste gezondheidswinst opleveren. Zo blijkt dat je beter 250 gram groenten in plaats van 200 gram kunt eten. Schep je minimaal één keer per week twee ruime lepels peulvruchten op, dan vermindert dat de kans op chronische ziekten. Wist je trouwens dat je ze kunt eten in plaats van vlees? Groene en zwarte thee bevordert bovendien de gezondheid. Niet te veel en zonder toevoegingen. Drie kopjes per dag is perfect. Tot slot de noten. Iedere dag een handjevol wordt er geadviseerd. Onbewerkt, dus zonder suiker of zout. Die laatste smaakversterker is overigens de reden dat al het bewerkte voedsel zonder pardon uit de schijf is verwijderd.

Zout verhoogt bloeddruk

Zout heeft een vocht vasthoudend effect. Krijg je meer dan 6 gram – dat staat gelijk aan 2,4 gram natrium – per dag binnen? Dan kan dat een hoge bloeddruk veroorzaken. Met hart- en vaatziekten, nierziekten, botontkalking en zelfs maagkanker tot gevolg. Ouderen behoren tot de risicogroep omdat hun nieren minder goed werken dan die van ons. Ze hebben wat meer vocht nodig om dezelfde hoeveelheid natrium kwijt te raken. Adviseer je cliënten daarom om voldoende te drinken en extra goed te letten op de hoeveelheid zout en natrium. Jij kan daar natuurlijk bij helpen.

Wat eten jouw cliënten?

Nieuwsgierig naar de onderbouwing van de nieuwe ‘Schijf van Vijf’ (klik en lees)? Uiteraard is het een richtlijn. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Wat eten en drinken jouw cliënten zoal? Laat het ons weten door hieronder een berichtje achter te laten. Log heel gemakkelijk in met Facebook, Twitter of Google. Dat is overigens geheel veilig en laat geen berichten achter op je tijdlijn. Mailen kan natuurlijk ook. Stuur een e-mail naar Amy via info@solopartners.nl.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket