kabinetsplannen

Laatste update 22 oktober 2021 om 14:59

Enkele onderdelen hebben ook consequenties voor zzp’ers. Wat betekenen deze nieuwe kabinetsplannen voor jou? We lichten ze toe in dit artikel.

Iets lagere bijdrage Zorgverzekeringswet

Zzp’ers betalen via de inkomstenbelasting een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet (Zvw). De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het inkomen. Het tarief van de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw gaat op 1 januari 2022 naar 5,45% (het is nu 5,75%). De premie die je rechtstreeks betaalt aan jouw zorgverzekeraar staat los van deze bijdrage. 

Scholing voor budget

Tot en met 2021 zijn kosten die je maakt ten behoeve van scholing aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Door scholingskosten in mindering te brengen op jouw belastbare winst, betaal je dus minder belasting. Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten dus niet meer aftrekbaar.

Let op! Scholingskosten zijn de kosten die je maakt voor een opleiding, een nieuw beroep of een nieuwe functie. Kosten van cursussen en opleidingen om bij te blijven in je vakgebied, blijven aftrekbaar als bedrijfskosten.

Aanvragen STAP-budget

Het indienen van een STAP-budgetaanvraag kan vanaf 1 maart 2022 via de website stap-budget.nl. Het budget is alleen beschikbaar voor STAP-opleidingen. Mocht de opleiding die je wil gaan volgen (nog) niet vermeld worden dan kun je contact opnemen met de opleidingsaanbieder om naar de mogelijkheden voor het STAP-budget te informeren. 

De overheid stelt 200.000 tot 300.000 budgetten beschikbaar die ze per twee maanden openstellen. Dien jouw aanvraag dus tijdig in om er zeker van te zijn dat je subsidie ontvangt. 

Op deze website wordt (de ontwikkeling van) het STAP-budget uitgebreid beschreven. 

Daling zelfstandigenaftrek

Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en voldoet aan het urencriterium dan heb je recht op een zelfstandigenaftrek. Deze gaat vanaf 2022 omlaag van € 6.670,- naar € 6.310,-. Hierdoor is het bedrag waarover je belasting betaalt dus hoger en betaal je meer inkomstenbelasting. De zelfstandigenaftrek wordt in de komende jaren ook telkens verder afgebouwd. 

Kleine daling inkomstenbelasting

Ondernemers voor de inkomstenbelasting gaan per 1 januari 2022 ook 37,07% belasting betalen over het inkomen in de eerste schijf. Tot 1 januari 2022 ligt dit percentage op 37,1%. 

Meer informatie

Wil je graag meer lezen over de kabinetsplannen kijk dan op de website van de KVK en de Rijksoverheid. Meer informatie over de aftrekposten voor ondernemers vind je in dit artikel over startersaftrek en het urencriterium en dit artikel over het aftrekken van bedrijfskosten. 

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 19000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket