regeerakkoord

Bericht geplaatst 19 oktober 2021 om 08:49

Enkele onderdelen hebben ook consequenties voor zzp’ers. Wat betekenen deze nieuwe kabinetsplannen voor jou? We lichten ze toe in dit artikel.

Iets lagere bijdrage Zorgverzekeringswet

Zzp’ers betalen via de inkomstenbelasting een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet (Zvw). De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het inkomen. Het tarief van de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw gaat op 1 januari 2022 naar 5,45% (het is nu 5,75%). De premie die je rechtstreeks betaalt aan jouw zorgverzekeraar staat los van deze bijdrage. 

Scholing voor budget

Tot en met 2021 zijn kosten die je maakt ten behoeve van scholing voor iedereen (ondernemers én particulieren) aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Door scholingskosten in mindering te brengen op jouw inkomen, betaal je minder belasting. Deze algemene regeling scholingsaftrek wordt voor vervangen door de STAP-budgetregeling*. Dit betekent dat particulieren de scholingskosten niet meer in mindering kunnen brengen op hun inkomen. Zij kunnen vanaf 1 maart 2022 (een deel van) hun scholingskosten uitsluitend vergoed krijgen via de STAP-budgetregeling. Ook ondernemers kunnen gebruik maken van deze regeling. Het blijft voor ondernemers echter mogelijk om scholingskosten voor hun huidige beroep of bedrijfsvoering als zijnde bedrijfskosten op te voeren als aftrekpost. Meer informatie over (het aanvragen van een budget uit) de STAP-budgetregeling vind je in dit artikel.  

* STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Alle werkenden en werkzoekenden van 18 jaar en ouder kunnen vanaf 1 maart 2022 een budget aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Het is een subsidie van maximaal € 1.000,- inclusief BTW per jaar. 

Daling zelfstandigenaftrek

Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en voldoet aan het urencriterium dan heb je recht op een zelfstandigenaftrek. Deze gaat vanaf 2022 omlaag van € 6.670,- naar € 6.310,-. Hierdoor is het bedrag waarover je belasting betaalt dus hoger en betaal je meer inkomstenbelasting. De zelfstandigenaftrek wordt in de komende jaren ook telkens verder afgebouwd. 

Kleine daling inkomstenbelasting

Ondernemers voor de inkomstenbelasting gaan per 1 januari 2022 ook 37,07% belasting betalen over het inkomen in de eerste schijf. Tot 1 januari 2022 ligt dit percentage op 37,1%. 

Meer informatie

Wil je graag meer lezen over de kabinetsplannen kijk dan op de website van de KVK en de Rijksoverheid. Meer informatie over de aftrekposten voor ondernemers vind je in dit artikel over startersaftrek en het urencriterium en dit artikel over het aftrekken van bedrijfskosten. 

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket