Bericht geplaatst 11 januari 2020 om 16:55

Minister de Jonge spreekt zich afgelopen vrijdag bij het programma Meldpunt uit tegen het bestaan van 135.000 zorgprofessionals. ZZP’ers zijn in de zorg helemaal geen zzp’er volgens de minister en horen in loondienst. Er komt wetgeving dat er alleen nog in loondienst gewerkt kan worden in de zorg, aldus de Jonge.

In een uitzending van omroep Max’ Meldpunt wordt minister de Jonge geïnterviewd en geeft hij zijn beelden bij de toekomst van verpleeghuiszorg en thuiszorg. Het personeelstekort passeert als onderwerp de revue en minister de Jonge weet te vertellen dat hij af wil van zzp’ers. Sterker nog, er zou via wetgeving geprobeerd worden om zzp’ers weer terug te krijgen in loondienst, door het werken als zzp’er onmogelijk te maken. Klik op de afbeelding als je de aflevering zelf wil zien.

Aflevering Meldpunt met de Jonge

Wat speelt er in de praktijk?

Aangezien de minister van mening is dat bij het beëindigen van zzp-schap professionals wel weer in loondienst gaan, volgt hieronder een stoomcursus ‘waarom zijn we hier’ als het op de arbeidsmarktproblematiek in de zorgsector aankomt.

Kwaliteit werkgeverschap faalt..

De actieplannen van minister de Jonge voldoen niet en medewerkers stromen massaal uit dienst. Bijna de helft van alle medewerkers verlaat binnen twee jaar het dienstverband. De kwaliteit van het werkgeverschap staat fors onder druk, aldus de commissie die hier onderzoek naar deed. Het werken in de zorg is niet aantrekkelijk geworden. De minister rept hier echter met geen woord over.

.. daarom worden zorgprofessionals zzp’er..

Onze voorlopige cijfers over 2019 laten zien dat de groep inschrijvingen bij de KvK met 11% is gegroeid. Het lijkt neer te komen op 14.000 ingeschreven zorgprofessionals in 2019. Het totaal blijft rond de 135.000 professionals schommelen. De kracht van de instroom in het zzp-schap neemt steeds verder toe. Ons meest recente onderzoek laat zien dat de groep zzp’ers over het algemeen de meest ervaren professionals betreft. Gemiddelde werkervaring zit tussen de 15 en 20 jaar. Achter iedere zzp’er zit dus een ervaren zorgprofessional.

.. en komt een groot deel niet meer terug

In de maakbare wereld van minister de Jonge zal het uitsluiten van zelfstandige zorgprofessionals leiden tot het weer terug laten keren in loondienst. Niets is minder waar. In ons onderzoek geeft 73% van de ondervraagden onder onze 13.000 leden aan de zorg te verlaten als zij niet als zzp’er kunnen blijven werken. En zo is de cirkel weer rond: omdát het werkgeverschap zo belabberd is, worden professionals zzp’er en keren mensen niet terug in dienstverband. De minister negeert dus de onderliggende signalen waarom de professional niet meer in dienst wil.

Nooit meer terug naar een dienstverband

Minister de Jonge duwt ervaren professionals de zorg uit

Minister de Jonge en minister Koolmees zullen naar verwachting dit jaar hand in hand lopen om ervaren zorgprofessionals de sector uit te duwen. Het onmogelijk maken van werken als zzp’er gaat ervaren en kostbare zorgprofessionals kosten. Daar gaan we ons uiteraard fors tegen verzetten. We hebben de steun van 13.000 zorgprofessionals en zijn er klaar voor. We staan niet toe dat de zzp’er in de zorg wordt gedemoniseerd en wordt geblokkeerd. Wat kun jij doen?

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket