schoonheidsspecialist wkkgz

Bericht geplaatst 22 november 2021 om 14:10

Schoonheidsspecialisten hoeven hun deuren niet langer om 17:00 uur te sluiten. Dat meldt ANBOS op hun website en op social media. Zij moeten namelijk voldoen aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) en zijn daarmee naast schoonheidsspecialist ook zorgaanbieder. Dit houdt in dat er andere regels gelden dan voor andere contactberoepen. De verplichte sluitingstijd hoeft dus niet (altijd) gehanteerd te worden. 

Wkkgz voor schoonheidsspecialisten

In de Wkkgz valt schoonheidsverzorging onder ‘andere zorg’ (de niet BIG-geregistreerde zorgverlener). Als jij als schoonheidsspecialist behandelingen uitvoert op het gebied van individuele gezondheidszorg dan is de Wkkgz op jou van toepassing. Als je twijfelt of je moet voldoen aan de Wkkgz kun je hier de test doen.

Waar moet je aan voldoen?

  • Je dient een interne procedure te hebben voor het registreren van klachten en incidenten. 
  • Je bent verplicht om (bijna) incidenten te bespreken met jouw klant. En hiervan een aantekening te maken in het dossier van de klant.
  • Jouw klanten moeten gebruik kunnen maken van een onafhankelijke klachtenfunctionaris.
  • Je dient een aansluiting te hebben bij een door het ministerie erkende klachtenregeling. 

Ben jij schoonheidsspecialist en werk je zelfstandig? Dan kun je bij ons onder andere terecht voor de klachtenregeling met klachtenfunctionaris en geschilleninstantie. Voor een uitgebreide toelichting over de Wkkgz voor jou als schoonheidsspecialist heeft het ANBOS een richtsnoer gemaakt. 

Uitzonderingen Wkkgz

Er zijn ook uitzonderingen op de Wkkgz voor schoonheidsspecialisten. De belangrijkste uitzondering is uitzondering l namelijk:

Handelingen van schoonheidsspecialisten en visagisten, voor zover zij de huid reinigen en (niet permanente) make-up of huidverzorgende cremes aanbrengen. Dit voor zover de middelen die gebruikt worden geen kans op schade voor de gezondheid van de cliënt met zich mee kunnen brengen.

Geen wkkgz, wel sluiten om 18u

Hou jij je uitsluitend bezig met handelingen in de uitzondering? Dan hoef jij niet te voldoen aan de eisen van de Wkkgz en is het niet mogelijk om open te blijven na 17:00u.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket