vaccinatiecampagne

Bericht geplaatst 4 januari 2021 om 11:44

De afgelopen weken is er steeds meer duidelijk geworden over de vaccinatiecampagne die deze week van start gaat. In dit artikel zetten we alle informatie op een rij en gaan we in op de meest gestelde vragen.

Wie komt in aanmerking voor een vaccin?

De Gezondheidsraad heeft het kabinet geadviseerd om groepen zorgverleners die met kwetsbare mensen werken, voorrang te geven bij het vaccineren. Op die manier kunnen zorgverleners zelf beschermd worden én vormen zij een beschermende ring rond kwetsbare mensen. De ziekenhuizen waren niet blij met deze volgorde en riepen het kabinet meerdere keren op een andere keuze te maken. Hierop kwam dit weekend het besluit om 30.000 professionals in de acute zorg tóch een vaccin aan te bieden. Het gaat om verpleegkundigen en artsen op de intensive care, de spoedeisende hulp, op de corona-afdelingen en om ambulancemedewerkers. Naast deze uitzondering blijft het beleid dat medewerkers in verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning voorrang krijgen op de rest van de zorg.

Onvoldoende vaccins

Op dit moment zijn er onvoldoende vaccins om de ongeveer 612.000 werknemers in deze eerste sectoren te kunnen vaccineren. Daarom is er een keuze gemaakt in de volgorde van vaccineren. Als eerste krijgen naast de professionals in de acute zorg, zorgmedewerkers die direct client contact hebben binnen de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen een uitnodiging. Daarna zijn de zorgmedewerkers aan de beurt die werken binnen gehandicapten instellingen. Vervolgens de medewerkers die werkzaam zijn binnen de wijkverpleging en Wmo ondersteuning.

Op 8 januari wordt de eerste vaccinatie gezet. In de weken na de eerste ronde voor acute zorg en verpleeghuizen, volgen de zorgmedewerkers werkzaam binnen de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. De snelheid waarmee deze groepen aan de beurt komen, hangt af van de beschikbaarheid van vaccins en van de opkomst.

Volgorde van vaccineren

Dit is de officiële volgorde voor vaccineren op het moment van schrijven:

 1. Zorgmedewerkers in acute zorg ziekenhuizen
 2. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen
 3. Medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo ondersteuning
 4. ​Bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking
 5. 60-plussers met een medische indicatie (beginnend met de oudste leeftijdsgroepen)
 6. 60-plussers zonder medische indicatie (beginnend met de oudste leeftijdsgroepen)
 7. Mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie
 8. Overig zorgpersoneel, waaronder ziekenhuizen

Deze volgorde lag eerst anders, maar is veranderd vanwege het vaccin zelf. Het is lastig om het vaccin van BioNTech/Pfizer op kleinschalige manier te verspreiden. Het is namelijk verpakt in grote hoeveelheden (975 doses) en moet bewaard worden bij -75°C. Daarom is nu gekozen voor een eerste vaccinatie-operatie voor professionals in de acute zorg en medewerkers van verpleeghuizen. Zij krijgen hun twee vaccinaties bij één van de de 25 centrale priklocaties van de GGD.

Nog een vaccin op komst

Naast het BioNTech/Pfizer is er ook een vaccin van Moderna op komst. Dit vaccin leent zich beter voor kleinschalige inzet. Naar verwachting nemen EMA en de Europese Commissie half januari een besluit over toelating van dit vaccin. Van het Moderna-vaccin ontvangt Nederland in het eerste kwartaal van 2021 volgens de laatste berichten 390.000 doses. Daarmee krijgen de kwetsbare bewoners de vaccinatie op hun woonlocatie, in plaats van via de grootschalige locaties van de GGD.

Samengevat: zorgprofessionals die werken in de acute zorg en direct contact hebben met verpleeghuisbewoners krijgen als eerste een uitnodiging voor vaccinatie op een GGD locatie.

Hoe kom ik in aanmerking voor een vaccin?

Zorgprofessionals die in aanmerking willen komen voor een vaccinatie, hebben een uitnodiging nodig van de organisatie waar zij voor werken. In eerste instantie gaat dit dus om ziekenhuizen en organisaties die verpleeghuiszorg bieden. Deze organisaties mogen vanaf maandag 4 januari een uitnodiging versturen naar hun zorgmedewerkers, om zich vanaf 8 januari te kunnen laten vaccineren. Ook zzp’ers in de zorg die flexibel werken voor deze organisaties krijgen een uitnodiging van de organisatie.

Alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten, inclusief stagiaires, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten.” – Werkwijze vaccinatie zorgmedewerkers

Op de uitnodigingsbrief moet de naam van de zorgmedewerker en een logo van de organisatie staan.

Voorbereiden op vaccinatie

Met zo’n uitnodiging kun je vervolgens het landelijke vaccinatienummer bellen van de GGD voor het maken van een afspraak. Ons is gevraagd het landelijke vaccinatienummer van de GGD niet te publiceren op onze website, omdat de lijnen dan overbelast kunnen raken door mensen die op zoek zijn naar een vaccin. Via de uitnodigingsbrief, kun je lezen welk nummer je dient te bellen voor het maken van twee afspraken, namelijk voor zowel de 1e als voor de 2e vaccinatie.

Op 11 januari zouden 3 GGD vaccinatielocaties worden geopend, maar dit is vervroegd naar 8 januari. Je kunt vanaf die datum terecht in Rotterdam, Utrecht en Veghel. Vanaf 15 januari sluiten de andere 22 GGD’s aan en vanaf dat moment zijn alle 25 GGD vaccinatielocaties actief. Deze datum stond eerst op 18 januari. De locaties zijn 7 dagen per week geopend en hebben ruimte openingstijden, zodat jij voldoende mogelijkheid hebt om het vaccin te laten plaatsen.

Bezoek aan priklocatie

Als je de priklocatie van de GGD bezoekt, vergeet dan niet het volgende mee te nemen:

 • Afspraakbevestiging (digitaal of print);
 • Uitnodigingsbrief organisatie (digitaal of print);
 • Identificatiebewijs;
 • Mondkapje;
 • Makkelijke kleding om vaccinatie mogelijk te maken;

Samengevat: zorgprofessionals, ook zzp’ers, ontvangen een uitnodigingsbrief op naam, met de logo’s van zorgorganisatie / opdrachtgever. Hierin worden zij verzocht zich te laten vaccineren. Vanaf 8 januari kun je terecht in Rotterdam, Utrecht en Veghel. Vanaf 18 januari kun je ook terecht bij de overige 22 GGD’s.

Vergoeding van kosten?

Het vaccin zelf zal vergoed worden via gemeenschapsgeld. Jezelf laten vaccineren brengt dus geen kosten met zich mee.

De verwachting is dat zorgorganisaties hun zorgmedewerkers zoveel mogelijk oproepen zich buiten werktijd te laten vaccineren. Op die manier voorkom je dat continuïteit van de zorg in het gedrang komt. Het kabinet vindt het van belang dat opdrachtgevers hierin ondersteunend zijn gegeven hun verantwoordelijkheid voor goede zorg en een veilige werkomgeving. Sommige zorgorganisaties organiseren collectief vervoer voor hun medewerkers.

Medewerkers en opdrachtgevers kunnen onderling afspraken maken over het vergoeden van reiskosten naar de regionale priklocatie en terug. Hier zijn geen landelijke richtlijnen voor. Indien een opdrachtgever besluit om de reiskosten in verband met een vaccinatie te vergoeden, kunnen deze ten laste worden gebracht van één van de meerkostenregelingen die zijn georganiseerd voor zorgorganisaties. Het vergoeden van reiskosten door de zorgorganisatie zou ook voor zzp’ers mogelijk zijn, maar een precieze werkwijze hiervoor is niet vastgelegd.

Samengevat: organisaties hopen dat jij je buiten werktijden laat vaccineren, zodat je maximaal inzetbaar blijft. Wat er tussen jou en jouw opdrachtgever mogelijk is aan vergoeding van reiskosten hangt af van de mogelijkheden die jouw opdrachtgever biedt.

Is vaccinatie verplicht?

Nee, vaccinatie tegen het coronavirus wordt niet verplicht. Iedereen, dus ook zorgmedewerkers, heeft grondrechten (onaantastbaarheid van het lichaam en vrijheid van religie en geweten) en er is geen wet die een inbreuk op deze grondrechten rechtvaardigt. Dat betekent dat de vrije keuze van zorgmedewerkers om zich te laten vaccineren niet beperkt mag/kan worden.

Houd ons op de hoogte!

Als brancheorganisatie zijn we de afgelopen weken bezig geweest met het verzamelen van informatie. De samenvatting hiervan vind je terug in dit artikel. Maar hoe vergaat het jou in de praktijk? We zijn uiteraard erg benieuwd naar jouw ervaringen rondom het vaccineren en de samenwerking met opdrachtgevers. Houd ons op de hoogte >>

Meer informatie?

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket