Wkkgz kennisbank van SoloPartners: een schat aan informatie

Geplaatst op: 14 maart 2018 - Dit artikel printen - Dit artikel delen

De Wkkgz kennisbank van SoloPartners

Heb je onze Wkkgz kennisbank al bekeken? Zo niet, snel even doen dan! We hebben namelijk flink wat informatie verzameld over de nieuwe zorgwet. In onze kennisbank vind je alles wat je hierover moet weten!

Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord: sinds 1 januari 2016 moeten alle zorgaanbieders voldoen aan de Wkkgz, een nieuwe zorgwet. Dat betekent dat ook jij als zzp’er gebonden bent aan een aantal regels. Maar welke dan ook alweer? We zetten de belangrijkste punten op een rij.

Wkkgz kennisbank

Laagdrempelige klachtenregeling

Het kan gebeuren dat een patiënt niet tevreden is over de zorg die je hebt verleend. De Wkkgz stelt dat hij zijn klacht bij jou moet kunnen neerleggen. Daarom ben je sinds begin 2016 verplicht om een onafhankelijke klachtenfunctionaris beschikbaar te stellen. Hier is begin dit jaar aansluiting bij een erkende geschilleninstantie bijgekomen. Belangrijk: je moet binnen zes weken reageren op een klacht. Meer weten over de spelregels? Lees hier verder.

VOG

Als je als zzp’er in de langdurige zorg werkt, dan ben je verplicht om een VOG te hebben. Dus werk je bij een instelling die geestelijke gezondheidszorg verleent? Of werk je als uitzendkracht of als gedetacheerde werknemer? Dan is een VOG verplicht. Goed om te weten: bij indiensttreding mag je VOG niet ouder zijn dan drie maanden. Deze maatregel is een onderdeel van de vergewisplicht. Daar lees je hier meer over.

Schriftelijke overeenkomst

Als zelfstandige moet je een schriftelijke overeenkomst tekenen bij de zorgaanbieder waar je werkt. Dit is zeker een ‘moetje’, want zorgaanbieders mogen voortaan alleen nog maar werken met mensen en organisaties die deze overeenkomst hebben ondertekend.

Informatieverplichting

Je patiënt krijgt meer rechten en jij meer plichten. Eén van die plichten is de informatieverplichting. Mocht er iets fout gaan tijdens een operatie of behandeling, dan heeft je patiënt recht op juiste voorlichting. Dat betekent dat jij als zzp’er verplicht bent om hem dit ‘onverwijld’ (meteen) te melden. Neem dit ook op in het cliëntendossier. Wat dan precies? Dat lees je hier.

Zoals je ziet, is er veel veranderd sinds de invoering van de Wkkgz. SoloPartners ziet het als taak om alle leden zo goed mogelijk te informeren. Dit doen we door middel van deze kennisbank, maar ook door scholing aan te bieden en wekelijks artikelen te delen die relevant zijn voor zzp’ers in de zorg.

Informeer je collega’s

Ken jij een collega-zzp’er die wel wat hulp en informatie kan gebruiken? Wijs hem of haar op SoloPartners.
Wij staan graag klaar voor deze doelgroepen.

Dit artikel delen